Månedens medlem4

MÅNEDENS MEDLEM

HVEM: ELISABETH HAUGLAND POST (29) @insta


Bosted: Kristiansand 

Leser helst: Fantasy (Game of Thrones, Ringenes Herre, Harry Potter osv..)

Favorittmat: Kebab, kake og kylling

Fav nettside: www.wowpresentsplus.com – RuPaul’s Dragrace, start your engines! (Dette er det jeg har holdt på med under korona)

Pet Peeve: Folk som går i et latterlig treigt tempo i Markens

Hva ville du bli når du ble stor? Idolvinner!😅

Virke: Fagansvarlig for dans ved Samsen kulturhus


Aktuell med:

Master avhandling (Master i kunstfag ved UiA). Avhandlingen har tittelen: «Utvikling og styrking av dansemiljøet i Kristiansand - Kartlegging av den nåværende statusen til Kristiansands dansemiljø i kontekst med nasjonal og lokal dansehistorie og kulturpolitikk»

MÅNEDENS MEDLEM

Hver måned fremover vil vi ta et lite dykk inn i tilværelsen til en scenekunstner med tilknytning til sørlandet.

Vi har tidligere snakket med Tove-Elena Nicolaysen fra Grimstad om den den japanske danseteatersjangeren "Butoh", prosjektleder for Ravnedans, Michelle Flagstad og scenekunstner og koreograf Thjerza Balaj. Denne måneden tar vi en snakk med Kr.sands blideste scenekunstner, som de fleste kjenner godt fra scenekunstmiljøet i byen. Elisabeth Haugland Post er nettopp ferdig med masteravhandling og er klar for BATTLE OF THE SOUTH!

5 HALVKJAPPE:



1. Hva driver du på med om dagen, nå som du er ferdig med masteravhandlingen?


Jeg er prosjektleder for Battle of the South 2020 ved Samsen kulturhus 13.-15. november. Arrangementet består av showcase og battles konkurranse med pengepremier, i tillegg til panelsamtale og workshops innen hiphop, breaking og popping. På grunn av koronarestriksjoner streamer vi ut til publikum, og kun dansere, frivillige og ansatte får lov til å være fysisk til stede under arrangementet.

 

Jeg har også faktisk nettopp begynt med improvisasjonsteater sammen med gruppen KRS Impro, som spiller «Torsdags Impro» hver andre uke på intimscenen på Teateret. Kom å se meg prøve å være morsom, og forsøke å dra dansekunnskapen min inn i alt jeg gjør.🤪

2. Du har skrevet en master om er høyaktuell for de fleste scenekunstnere på Sørlandet. Hvorfor ville du skrive om akkurat det temaet? 


Jeg ble ansatt på Samsen etter å ha fullført ett av to år på master, og denne jobben gjorde at jeg endret arbeidsfokus fra å arbeide utøvende med bevegelsesforskning mot et soloprosjekt, til at jeg valgte å skrive en teoretisk avhandling med relevans til den nye jobben min og dansemiljøet i Kristiansand. Som nyutdannet danser var det utfordrende å flytte tilbake til Kristiansand, og gjennom masteren og jobben min fant jeg meg i en posisjon hvor jeg følte at jeg kunne gjøre en innsats for å bedre rammene og vilkårene for dansekunstnere i Kristiansand. Det var veldig motiverende å forske på dette, fordi det jeg kom fram til kan ha mye å si for aktørene i det lokale dansemiljøet. Jeg kjente på en ytre motivasjon fra aktører i miljøet som bidro til å forsterke min indre motivasjon i masterarbeidet.


3. Fikk du deg noen aha-opplevelser på veien i arbeidsprosessen? Eller var resultatene som forventet?


I starten av prosjektet var jeg veldig opptatt av det lave publikumstallet på danseforestillinger i Kristiansand, og gjennom samtaler og intervjuer med aktører i miljøet fant jeg ut at det er mer sammensatt enn som så. Det jeg fant ut var at det ikke nødvendigvis handler om hvor mange som er i publikum, men at de som er i publikum har en interesse og nysgjerrighet for den dansekunsten de opplever. Gjennom markedsføring så når du de som er nysgjerrige og interesserte, det kan være de som «alltid» kommer på forestilling, men også nye publikummere.

 

En av de mest spennende elementene i arbeidet med masteren var å kartlegge Kristiansands dansehistorie. Det har faktisk vært mye dans og scenekunst i Kristiansand i mange, mange år, men i veldig forskjellige former. Avhandlingen min har et samtidsdansperspektiv, men jeg syns det har vært viktig å få fram at selskapsdansen, jazzballetten og andre danseformer har hatt sin plass i den lokale dansehistorien. Det mest sjokkerende jeg fant om dansehistorien var det turbulente forholde mellom dans og religion, og eksempler på dette fant jeg i Fædrelandsvennens historiske arkiver, hvor det er leserinnlegg, debattinnlegg, annonser og kritikker med ganske absurd og annerledes ordbruk enn det vi er vant til i dag. Noen eksempler på dette er blant annet fra 60-70-tallet: «Det ikke var selve dansen som var syndig, men alt det kunne føre med seg av det ene og det andre…" Dans er umåteholdne epidemier med fullstendig tap av selvkontroll, og er et avgjørende element i det erotiske vanvidd … Noen dansestiler var mer syndig enn andre, hvor Rock ‘n Roll var mindre syndig enn blant annet cha-cha-cha, rumba, swing, salsa, samba og mambo.»


 

Kebabkake og kylling

Elisabeth på jobb😍

«Det ikke var selve dansen som var syndig, men alt det kunne føre med seg av det ene og det andre…"

Miss Vanjie...Miss vanjiiiiiiie....Miss...Vanjieee

4. Noen gode råd/ viktig info fra arbeidet du vil videreformidle til scenekunstnere i sør?

 

Det kan være frustrerende å være dansekunstner i sør, og jeg vil anbefale ALLE som ønsker å nå noe sted med dansen, som pedagog, utøver, skapende eller arrangør, å sette seg godt inn i hvor komplekst og sammensatt dansemiljøet i Kristiansand og dansefeltet generelt kan være. Gjennom dette masterarbeidet har jeg hatt ett historisk og politisk blikk, noe som tidligere har vært overfladisk for meg. Dette har bidratt til å utvide mine egne forutsetninger for hvordan jeg forstår dansefeltet. Å ha kunnskap om politikk og historie er avgjørende om dansemiljøet skal utvikles. Jeg intervjuet 11 aktører med tilknytning til dansefeltet og hatt samtaler med to personer som har hatt pedagogisk virke i Kristiansand lenge før min tid. Snakk med folk, vær nysgjerrig, interessert og åpen for det mangfoldige dansemiljøet i byen, og bidra på den måten du føler du kan. Det er en drakamp, men det blir lettere om vi drar sammen. Alt vi gjør for dansen vil skape ringvirkninger for miljøet, og gjennom dette kan det komme på plass egnede tiltak, rammer og forutsetninger som passer vårt lokale dansemiljø. Vi må jobbe for å forbedre infrastrukturen for dansen, som handler om økonomi, fasiliteter, arbeidsplasser, møteplasser, tilbud og kompetanse hos lokale instanser. For at dansemiljøet skal kunne utvikles og styrkes må konkrete tiltak settes i gang, og det er et samarbeidsprosjekt hvor flere aktører og instanser må på banen og jobbe målrettet med å få tiltakene realisert. Noen av tiltakene er lettere å ta tak i enn andre, og det er helt naturlig.

 

5. Har du noen performancer/forestillinger/scenekunst i magen du gjerne vil videreutvikle? Hva gjør du fremover? 

 

Jeg har ikke noe spesifikt utøvende fokus for meg selv akkurat nå, men jeg danser mye, og jeg danser mye forskjellig dans ukentlig. For øyeblikket holder jeg på å fordype meg i Vouging, som er veldig langt unna det jeg vanligvis driver med (RuPaul's Dragrace). Men jeg koser meg, og det er en gøy utfordring. Men jeg ønsker å starte opp igjen med ukentlige morgenklasser for scenekunstnere i Verkstedhallen igjen, fordi det gjorde så mye for miljøet vårt. I tillegg ønsker jeg at SKS Lunsjen hver andre tirsdag i måneden skal starte opp igjen (Tonje sin lunsj er best!!!). Personlig ønsker jeg å skape møteplasser og muligheter for miljøet slik at vi kan få inspirasjon og nye impulser for å drive med dansekunst av høy kvalitet og variasjon på Sørlandet.

 

5,5. Mest minneverdige scenekunstopplevelse(r) ever? 

 

RAVNEDANS!!!!! Jeg er så takknemlig for at Ravnedans eksisterer! Jeg var akkurat ferdig på danselinja på Vågsbygd VGS når festivalen ble arrangert for første gang, og det inspirerte, motiverte og tente en gnist i meg som gjorde at jeg jobbet veldig hardt for å bli en kreativ og dyktig skapende og utøvende. For noen forbilder! Jeg kunne sikkert nevnt noen spesifikke opplevelser over de 11 årene Ravnedans har vært, men jeg velger å selge inn hele opplevelsen her. Å være frivillig under Ravnedans anbefales!

 

NB!

Om noen har lyst å lese masteravhandlingen min så er det bare å ta kontakt. Også til alle som arbeider med ulike prosjekter; jeg elsker å være med som et ytre øye om noen trenger noen å spille ball med, så inviter meg gjerne på uformell visning.🧡

 

"Å ha kunnskap om politikk og historie er avgjørende om dansemiljøet skal utvikles."

Elisabeth organiserte morgenklasse hver tirsdag på Verkstedhallen pre-Corona.

Sjefsfrivillig i pink @ravnedans