månedens medlem6

MÅNEDENS MEDLEM

HVEM: TONJE NORLINDER OSMUNDSEN @insta @Facebook


Bosted: Kilsund i Arendal, med 180 grader utsikt til havet ser jeg bare muligheter.


Leser nå: Akkurat nå leser jeg Hulfeber av Jessica Townsend sammen med jentene mine og The Gifted Adult av Mary-Elaine Jacobsen for meg selv.


Favorittmat: Hjemmelaget mat. Er den beste gjesten, setter SÅ pris på mat, men som 3 – barnsmor innrømmer jeg at hverdagsmaten er et rent pliktløp.


Reiser helst til: En periode i livet var NYC stedet for meg, men nå har jeg det best på fjellet eller i vannkanten i Norge. Eller forresten Reykjavik har jeg veldig lyst å reise tilbake til.


Guilty Pleasure: Sjokolade og puslespill. Gi meg et puslespill og jeg sitter der til det er ferdig pusla, uansett hvor mange brikker det er.


Jobber som: Dansende rektor

Nettside: Agder Kunstfagskole

MÅNEDENS MEDLEM

5 HALVKJAPPE:



1. Hva slags bakgrunn har en dansende rektor?


Jeg startet min dansereise på Fagerborg vgs, Operalinja der, videre til London på London Studio Centre, hjem til Norge og Bårdar. Etter det var det diverse reiser til London, Paris, NYC og Reykjavik. Mye fram og tilbake til NYC. Koste meg der!

Gjorde noen prosjekter her og der, men fant ut at jeg trives aller best med treninga, samholdet og prøvene før produksjonene var ferdige og klare for scenen og publikum.


Begynte å undervise i 2003 og har gjort det i mindre og større grad siden. På et tidspunkt startet jeg på revisorstudiet(hæ, hva skjedde der) droppa ut, har jobbet i barnehage, på lager, på restaurant, på bakeri, flytta fra Oslo til Kilsund i 2007, fått 3 barn, tatt massasjeterapeututdanning, tatt grunnkurs medisin, startet Tvedestrand massasje i 2013, kjøpte Motio – forstudium dans og musikkteater i 2015 i samarbeid med Tvedestrand kommune, drevet det siden og nå begynner vi å komme oss til arbeidet med Agder Kunstfagskole, men samtidig med AKF startet jeg også et «Innbyggernes hus» (kulturhus) prosjekt i Tvedestrand, men det ligger nå på vent…


Oppstart av Sørlandets første høyere yrkesfaglig utdanningstilbud i Samtidsdans -

120 studiepoeng.

AKTUELL

MED:

Søknadsfrist

1. mai

Hva er dette, tenker du kanskje?

Jo, det er Tonjes two guilty pleasures kombinert.

Hver måned eller så, tar vi et lite dykk inn i tilværelsen til en scenekunstner med tilknytning til sørlandet.

Vi bøyer oss i aprilstøvet for denne råe dama - Tonje Norlinder Osmundsen, som rett og slett starter et helt nytt studie for samtidsdans til høsten! Skolen skiller seg ut fra andre, lignende dansestudier grunnet fokuset på entreprenørskap og bærekraftighet. På Agder kunstfagskole skal man lære elevene å leve av dansen! 

Reykjavik er Tonjes prefererte badeplass

3. Hvordan forbereder og tilrettelegger man egentlig for et helt nytt studie? 


Når man skal starte et nytt studie må det først og fremst godkjennes av Nasjonalt Organ for Kvalitet i Utdanning(NOKUT). De godkjenner, eller akkrediteres som det heter, og har tilsyn med høyere utdanning i Norge, dvs. fagskoler, høyskoler og universiteter.  


Når et studie er godkjent av NOKUT vil det si at studenter får studiepoeng for å ta utdanningen og de har rett på lån og stipend i Lånekassen. NOKUT godkjenner det organisatoriske ved søknaden, slik som kvalitetsikring, systembeskrivelse, forskrift, læringsmiljø og rettigheter, klagenemd osv.

Når det er gått igjennom utnevner NOKUT to sakkyndige som skal vurdere det faglige i søknaden som studieplan, samarbeidsavtaler, kravspesifikasjon for ansatte og lokaler, undervisningspersonell osv.


Når søknaden er igjennom starter den virkelige jobben, den praktiske delene, og det er den vi holder på med nå, gjøre studiet kjent og synlig, gjøre det attraktivt, være tydelig i kommunikasjonen ut til søkere slik at det er et reelt alternativ til de andre godt etablerte danseutdanningene.

Det handler om alt fra LovData, til lokaler, til markedsføring, det er 100 ting som skal på plass.


Et puslespill faktisk og her håper jeg at hele feltet på Sørlandet vil være med å framsnakke og være med på å få skolen opp å stå. Tenk så kult det blir når vi får et høyere yrkesfaglig studie i dans her på Sørlandet. Min visjon er at det skal gi et løft til dans i regionen generelt, et større miljø og bredere arbeidsmarked.

 

Rekordmange søkere til Motio under Tonjes ledelse. Abonnerer du på Tvedestrandposten kan du faktisk lese hele artikkelen!

Ja! Spre ordet om Agder Kunstfagskole til kjente, familie, venner, elever og andre som burde søke! (Red. anm.)

2. Fortell om Agder Kunstfagskole..hvordan startet det? 


Det startet i 2018 etter at jeg i flere år hadde prøvd å utvikle Motio forstudium til å kunne ta imot flere elever og gi et bredere fagtilbud, men det ville ikke Utdanningsdirektoratet.


Jeg ønsket å være med å lage et større miljø for dans på Sørlandet og da muligheten for å søke om et fagskoletilbud kom min vei, hoppet jeg på det og begynte å skrive søknaden.

I forkant hadde jeg hjulpet noe med en annen fagskolesøknad så jeg hadde en viss peiling på hva en slik søknad innebar.

Jeg visste at å gå for Samtidsdans som retning ville kreve en god søknad, visste at søknaden ville bli vurdert at et intellektuelt miljø, samtidig som jeg tenkte at dette er den mest aktuelle og framtidsrettede danseformen. Så da var det bare å brette opp armene og begynne å skrive.








Første runde i 2019 fikk vi en 48 siders tilbakemelding om at vi burde trekke søknaden, det gjorde vi og startet på nytt. I januar 2020 fikk vi på nytt anbefaling om å trekke søknaden, men denne gangen var feilene lettere å rette opp tenkte vi. Vi hadde 3 uker på å sende inn søknaden på nytt. Ingen ting ble gjort de 2 første ukene, motivasjonen var ikke der og jeg hadde mest lyst til å bare gi opp, men så på et eller annet vis tok jeg meg sammen, fikk hjelp av Lina Birgitte Anvik Løvdal, satt 14 timer foran pcen hver dag i en uke med rosmarin og sitron for klarhet og konsentrasjon i diffuseren og ble ferdig noen timer før fristen for å sende inn. Da mailen kom en uke etter om at søknaden var godkjent, leste jeg det i alle fall 10 ganger før jeg faktisk skjønte at det var positivt det som stod der. Det gjelder å stå i det og ikke gi opp!

"Da mailen kom en uke etter om at søknaden var godkjent, leste jeg det i alle fall 10 ganger før jeg faktisk skjønte at det var positivt, det som stod der."

4. Hvor går studentene videre etter eksamen?


Entreprenørskap er en del av studiet og det er meningen når man går et fagskolestudie at man skal kunne gå ut i jobb etter endt utdannelse.

Skolen skal ruste studentene til å kunne leve av dansen, men akkurat hvor de ender opp er ikke opp til oss. Det er studentenes egen drivkraft og egne interessefelt som skal føre veien, men skolen skal legge til rette for og etablere kontakt med aktuelle samarbeidspartnere for studentene etter endt utdanning.


Det er jo akkurat dette som er nytenkende med vårt studie, at dans og bevegelse kan jobbes med i nye settinger og andre områder enn det gjør i dag. Vi foreslår dans og helse, dans og skole, dans og næringsliv, dans og teknologi, dans og aktivisme osv.


Hos oss skal du lære å leve av dansen og vi har samarbeidspartnere som nettopp gjør dette og som ønsker å dele sine erfaringer med våre studenter gjennom praktisk undervisning i dansesalen.

5. Mest minneverdige scenekunstopplevelse(r) ever? 


Faktisk Coppelia på Bolshoj teateret i Moskva. Jeg gråt og gråt, det var noe med den forestillingen. Den var så gjennomlevd, jeg kjente smerten, ikke en tilfeldig bevegelse. Jeg var ung, kanskje 20 år, men den sitter som det sterkeste minnet blant veldig mange fortsatt.


Nyere opplevelser er Ibsen som dans, spesielt Hedda Gabler, også er jeg veldig glad i Batsheva uten at jeg kan velge ut en forestilling. Også, Improvisasjon av dans og bevegelse, når det gjøres av dansere som har god kroppskontroll og fullfører hver bevegelse…. Det er rett og slett meditasjon for meg, blir glad innvendig og kjenner at selv om jeg først og fremst danser hjemme sammen med barna mine nå, er dansen og bevegelsen fortsatt en så vanvittig stor del av meg.


Klassisk russisk og

israelsk dansemagi.

Koronarektor!

På jakt etter musicals...

Interessant at dette ikke kom opp under "guilty pleasures" (red.anm.)